En guide för en skattefri pension


15/03/2014 | Författare: | Publicerad i Investera

Titta på livscykeln för våra karriärer – den är ganska intressant och värt fundera på. Vi börja tjäna och spara pengar när vi är runt 30, och vi slutar tjäna pengar runt 65. Dessa är grova siffror, eftersom många arbetar längre än till 65. Det finns även personer som är födda med en silversked i munnen. Tja, här talar vi om de som saknar dessa två fördelar. Så en del av våra besparingar bör vi avsätta till vårt liv efter 65 år. Nu vet vi inte hur många de kommer att bli. Du får då anta en siffra och fortsätta spara.

Men vilka är de bästa sätten att spara för tiden efter 65 år? Vi bör då vara van vid en budget med månadsvis budgeterade utgifter, och så behöver vi ha en månadsinkomst för den tiden också! Detta är möjligt endast genom pensionssystemen. Det finns massor av dessa system flytande på marknaden. Du måste välja bland dem för att ge största möjliga nytt

Skattefria system

Den viktigaste faktorn för att välja bland de systemen är kanske detta – om de är skattefria eller inte. I själva verket, när vi tjänar pengar så fortsätter vi att betala skatt i olika former. Vi kan inte göra något åt det och vi bryr oss inte eftersom vi har råd med dem. När vi går i pension dock, skulle våra inkomster genom pensionssystemen inte vara så mycket som vår lön var. Så då kan skatterna verkligen vara kännbara!

Det är därför viktigt att leta efter skattefria pensionssparande. Bland de som finns genom statliga institutioner och banker där ute är det bästa sättet för allmänhetens pensionsfond. Det ger inte bara en mycket hög ränta, men också ger beloppet efter mognad som är helt skattefritt – både pensionen och räntan. Därför måste en betydande del av dina månatliga eller årliga besparingar gå till den allmänna pensionsfonden.

Du har en tjänstepensionsfond också, där en del av din lön går, lika delat med din arbetsgivare. Dessa intäkter är också skattefria. I allmänhet kommer den som en klumpsumma efter förfallodagen, detta kan sedan återinvesteras i ytterligare skattefria pensionsplaner.

Hur är det då med privat pensionssparande? 

De privata finansinstitut som erbjuder ålderssystem, måste man vara riktigt försiktig med. Många av dem är bedragare som du måste kontrollera innan du investerar. De som är äkta utgör fortfarande en angelägenhet för långt liv. Vem vet hur många av dessa som kommer att finnas kvar för att ge tillbaka dina pengar efter din pension? Och om de inte är där längre när du är 70 eller över, tror du att du kommer fortfarande att ha den fysiska styrkan att springa runt och få tag på dem? Det är därför mycket riskabelt att gå med privata pensionssystem.

Det finns en handfull företag som har funnits i årtionden, där du kan investera i deras pensionssystem. De erbjuder många och dessa har en mycket attraktiv ränta. Men många av dem är inte skattefria. Innan vi går vidare, läsa dokumenten noggrant för att mäta avkastningen av den förväntade risken.

Har du ett bra skattefritt pensionssystem som investerar dina pengar, vilket har gynnat dig? Dela med dig av dina åsikter och erfarenheter till oss.

Om du vill lära dig mer om ekonomi och kolla vad är pensionsplaner från Danske Invest besöker denna webbsida. Om du vill också läsa mer om fonden och ekonomi gå hit: http://www.danskeinvest.se/info/fonder.

Kommentarer inaktiverade för En guide för en skattefri pension Taggar:, , ,

Författare:

Skribenten har 0 publicerade artiklar Skribenten har inte skrivit något om sig själv än.

Kommentarer är avstängda.