Elektronisk faktura – så här fungerar det


19/03/2013 | Författare: | Publicerad i Investera

Ännu för några år sedan var elektronisk faktura något som bara få hade hört talas om. Systemet med e-faktura introducerades 1998/1999 och var de första åren bara tillgängligt genom några särskilda banker. De första åren kallades systemet för ”e-giro”, men sedan 2005 har man använt namnet ”e-faktura”. De senaste åren har systemet utvecklats ytterligare och anpassats så att så gott som alla banker i Sverige är anslutna till systemet på ett eller annat sätt. Men vet du vad elektronisk faktura egentligen innebär och hur det fungerar i praktiken?

Vad är e-faktura?
E-faktura är ett system som underlättar fakturahanteringen för både företag och privatpersoner. E-faktura fungerar elektroniskt från början till slut, vilket innebär att den både utställs, mottas, betalas och behandlas elektroniskt. Då allting sköts elektroniskt minskar risken för mänskliga misstag och det blir lättare för privatpersoner att hålla koll på sina fakturor och se till att de blir betalda i tid.

Snabbt och säkert
Vanliga pappersfakturor kräver ganska mycket jobb. De ska skrivas ut, frankeras, kuverteras och postas. Det tar tid för posten att nå fram, och även om det är sällsynt så kan fakturor försvinna någonstans på vägen. Detta är i princip omöjligt med elektroniska fakturor eftersom allting sköts automatiskt. Kunden får ett meddelande om fakturan i sin internetbank och betalar den direkt genom internetbanken. Eftersom all information redan är ifylld på förhand tar detta bara några sekunder att göra.

Billigt
Genom att använda elektronisk faktura kan både företaget och privatpersonen spara pengar. Som privatperson behöver man inte betala onödiga administrativa kostnader utan det är helt gratis att betala med elektronisk faktura. Företaget å sin sida behöver inte längre behandla fakturorna manuellt vilket sparar in på arbetskraft och tid. Det behövs inte heller lika mycket transporter eftersom fakturorna skickas iväg elektroniskt.

Kommentarer inaktiverade för Elektronisk faktura – så här fungerar det

Författare:

Skribenten har 0 publicerade artiklar Skribenten har inte skrivit något om sig själv än.

Kommentarer är avstängda.