Så tjänar du pengar på din blogg


01/08/2011 | Författare: | Publicerad i Blogga

Antalet bloggar ökar i rekordfart i Sverige, och det är inte konstigt. Tack vare den nya tekniken kan vi dela med oss av tankar, känslor och åsikter på nolltid. En dröm för många, som blir allt vanligare, är att kunna tjäna pengar på sin blogg. Några vill kunna leva på att blogga, andra vill helt enkelt tjäna lite extra pengar. Men även om man är bra på att skriva, har många engagerade läsare och bloggen är populär, så är det inte alltid så självklart att veta hur man ska gå till väga. Varje resa börjar med ett steg, brukar man säga, och det gäller även här. Det viktigaste är att komma igång. Så här fungerar det.

Så tjänar du pengar på din blogg

Att marknadsföra produkter eller tjänster på sin blogg kallas för affiliate-marknadsföring. Affiliate är engelska och betyder ungefär ”ansluten”. Detta kommer ifrån att man är ansluten till ett så kallat affiliate-nätverk, även kallat affiliate-program. Det är nätverket som fixar annonsörer, förhandlar och sköter all administration. Som medlem behöver man faktiskt inte göra så mycket, eftersom det mesta jobbet redan är gjort. Det man som bloggare ska göra är förstås det man gör allra bäst – blogga!

Man kan vara medlem i flera nätverk samtidigt. Ofta väljer man nätverk beroende på bloggens inriktning. Skriver man om datorer så är det förstås smart att välja ett nätverk som har annonsörer inom just det området. Och omvänt – skriver man om mode så kanske det inte är så smart att ha annonser för datorer. Det bästa är alltid att ha annonser som är relevanta för dina läsare och besökare, eftersom de då upplever det som mindre störande och klickar mera.

Som medlem får man en liten kodsnutt som man helt enkelt kan kopiera och klistra in på rätt ställe i sin blogg. Det behöver man bara göra en gång om annonserna ska ligga där länge. Vill man byta annonser behöver man ofta, men inte alltid, göra om det momentet. Väljer man med omsorg behöver man dock inte göra det ofta – någon gång varannan månad kan räcka väl.

När man har blivit medlem i ett passande nätverk och klistrat in kodsnutten så är det bara att blogga på. Pengarna betalas ut när man kommit upp i ett visst belopp, som varierar från nätverk till nätverk.

Tänk långsiktigt

Rom byggdes inte på en dag, och detsamma gäller bloggar. Vissa tror att man kan bli miljonär utan arbete på sin blogg. Det är helt fel. Om du redan nu har en populär blogg så kan du utan problem tjäna en hel del pengar. Men om du börjar från noll, med bara ett fåtal läsare, så kan det ta tid. Precis som med allt annat kräver affiliate-marknadsföring en hel del arbete. Skillnaden är bara att detta arbete är roligt – nämligen att blogga!

För att komma igång och tjäna pengar på din blogg snabbare så ska du först och främst blogga mer. Skriv ofta, bra och försök få till lagom långa inlägg. Ingen orkar läsa flera sidor med text, och få bemödar sig med att lägga ner mycket tid på en blogg vars inlägg bara är någon rad. Proffsbloggare kan tjäna ihop en hel lön genom att endast blogga, men då handlar det också om att göra det professionellt. Kolla gärna in andra, stora bloggar och bli inspirerad.

Program och nätverk

Det finns många olika nätverk i Sverige i dagsläget och det kan vara svårt att veta vilket som passar din blogg allra bäst. Några nätverk är mycket stora, andra växer snabbt, och annonsörerna kan skifta mellan (eller rentav finnas med på flera) nätverk. Därför bör du först och främst fundera ut vad dina besökare skulle vilja köpa. Välj gärna ut något företag som säljer sådana produkter också. När du har klart för dig vilka produkter, och kanske även vilka företag, som du vill marknadsföra, kan du kolla med olika nätverk och se var dessa annonsörer finns.

Exempel på bra, stora och växande nätverk som är kända för att ha nöjda affiliates är Adrecord och Adtraction. Gå med idag – och börja tjäna pengar på ditt nästa inlägg. Lycka till!

Kommentarer inaktiverade för Så tjänar du pengar på din blogg Taggar:, , , ,

Författare:

Skribenten har 18 publicerade artiklar Skribenten har inte skrivit något om sig själv än.

Kommentarer är avstängda.