Fotbollsklubben Liverpool


27/08/2012 | Författare: | Publicerad i Sport

I Sverige har den engelska fotbollsklubben Liverpool en stor skara supportrar. Med flest vunna segrar i Premier League genom tiderna är detta kanske inte så konstigt. Idag kan man följa ligafotboll via TV men det väger inte upp mot att se en match live och dela spänningen med andra fotbollsentusiaster. I samband med ett besök i Liverpool kan man passa på att lyssna på musik. Staden är inte bara hemmaplan för medlemmarna i Beatles utan har varit uppväxtplats för flera av dagens stora popstjärnor.

Ett lag i gungning
Fotbollsklubben Liverpool bildades 1882 i samband med att klubben Everton lämnade hemmaarenan Anfield i protest mot den höga hyran. Till en början var lagets placeringar ganska ostabila. Från att ligga i toppskiktet ett år föll man tillbaka mot botten under nästa. Laget behövde en tränare för att hitta stabilitet. Tom Watson anställdes och i början av 1900-talet blev Liverpool FC ligamästare för första gången. Efter första världskriget blev David Ashworth lagledare vilket fick till följd att laget kammade hem ligatitlar både1922 och 1923. Under 30- talet och egentligen ända fram till 1959 hade Liverpool FC visade laget svaga resultat och åkte ur Premier League.

Bill Shankly får fria händer
Men så hände något som förändrade laget helt. Bill Shankly accepterade erbjudandet om att leda laget under förutsättning att han fick fria händer. Under Shanklys ledning ändrades spelstilen dramatiskt och flera spelare byttes ut. Snart var man tillbaka i första spelligan och redan 1964 kunde det nya laget stoltsera med titeln. 60-talet blev en framgångssaga för Liverpool FC. Med flera titelsegrar och FA-cupsegrar höll man sig i absoluta toppen bland de engelska fotbollsklubbarna. Och där har man stannat kvar! Laget har just fått en ny tränare, den 39-årige Brendan Rodgers. Shankly visade att ett tränarbyte innebär kan förändra ett lag. Förväntningarna är enormt stora inför kommande matcher!

Liverpool Football Club Museum
Missa inte ett besök på klubbens eget museum som är beläget i närheten av Anfield arenan. Här finns gamla bilder, priser och medaljer samlade tillsammans med anekdoter ur fotbollslagets ganska brokiga men inte mindre spännande historia.

Om du är intresserad av att se Liverpool spela fotboll, klicka här.

Kommentarer inaktiverade för Fotbollsklubben Liverpool

Författare:

Skribenten har 0 publicerade artiklar Skribenten har inte skrivit något om sig själv än.

Kommentarer är avstängda.