Så köper du billiga men exklusiva förlovningsringar


31/07/2011 | Författare: | Publicerad i Smycken

Det är en gammal tradition att visa sin kärlek med ringar, både för förlovning och äktenskap. I dagsläget väljer allt färre att gifta sig, men desto fler väljer att förlova sig. Anledningarna kan vara många – en del förlovar sig för att de planerar att gifta sig, andra för att de helt enkelt vill ha en symbol för sin kärlek. Men att välja ringar är inte alltid så enkelt, och valet är förstås viktigt – ingen vill återlämna en ring eller byta ut den. Därför är det bra att försöka göra ett bra val, redan från början. Men det behöver inte vara så svårt, och man kan faktiskt hitta en perfekt ring som är både billig och exklusiv.

Olika sorters ringar

Den traditionella, mest vanliga typen av ring är den klassiskt släta. Ringen har en inskription på insidan, ofta med datum för förlovning eller vigsel, samt partnerns namn. En modell som blivit allt mer populär sedan andra halvan av 1900-talet är alliansringen. Alliansringar kallas de ringar som har två eller flera ädelstenar, ofta i ett mönster. Däremellan finns ringar med endast en sten.

Personligheten bestämmer modellen

Vilken ring du ska välja beror förstås ytterst på din partner. Om han eller hon är trendig och modern passar en alliansring förmodligen bättre, men om han eller hon är traditionell är en slät ring ett bättre val. Ringar med endast en sten passar oftast båda personligheterna, men samtidigt är dessa ringar i princip aldrig billiga samt mycket opraktiska. En alliansring kan ha flera, små stenar i mönster och därmed se exklusiv ut, men flera små stenar är billigare än en stor. Väljer man en ring med endast en, stor sten är det nästan nödvändigt att köpa två ringar – en man har till vardags, och en för högtider.

Det ligger nära till hands att tro att släta ringar är billigare än alliansringar, eftersom de ju saknar stenar. Men faktum är att det ofta är tvärtom. Vigselringar och förlovningsringar som är släta tillverkas ofta av ett renare guld, vilket är dyrare. En alliansring kan tillverkas av billigare guld, och ser ändå både dyr och exklusiv ut tack vare mönstret av stenar. Den släta ringen och ringar med endast en sten är alltså ofta de dyraste alternativen, och numera de två minst populära alternativen. Mer än hälften av alla ringar som efterfrågas just nu är faktiskt alliansringar, så om du är osäker är det rätt alternativ.

Från bra till perfekt

Ett bra sätt att hålla kostnaderna nere är att köpa ringarna på nätet istället för hos den lokala guldsmeden. Många drar sig för att handla ringar på Internet eftersom de är oroliga att den inte kommer passa. Men oavsett vilket så är det ju omöjligt att få ett exakt mått utan att avslöja sina planer, som man ofta vill hålla hemliga för sin partner. Och nästan alla ringar måste i vilket fall som helst justeras, i vart fall de som ska användas var dag, och därför spelar det mindre roll om passformen inte är perfekt. Det räcker om passformen är tillräckligt bra, och sedan justeras ringen hos din lokala guldsmed.

Kommentarer inaktiverade för Så köper du billiga men exklusiva förlovningsringar Taggar:, ,

Författare:

Skribenten har 18 publicerade artiklar Skribenten har inte skrivit något om sig själv än.

Kommentarer är avstängda.