Så framkallar du dina bilder på nätet


11/09/2011 | Författare: | Publicerad i Foto

Få saker är så magiska som fotografier. En bild säger mer än tusen ord, brukar man säga, och att det stämmer kan nog de flesta hålla med om. En bild kan fånga ett ögonblick, precis som det är, när som helst och var som helst. Många drömmer om att bli professionella fotografer, men de allra flesta fotograferar för att spara sina minnen eller för att det är roligt. Numera har dessutom mer än hälften av alla ”fotografer” en egen digital kamera, eller åtminstone en mobiltelefon med hyfsad kamera. Faktum är att iPhone 4 är en av de mest använda mobiltelefonerna – som kamera! Men trots den nya, häftiga tekniken är det fortfarande bra att framkalla bilder på traditionellt vis, något som man numera kan göra billigt och enkelt.

Därför bör du framkalla dina bilder

Att lagra sina bilder i mobiltelefonen, kameran eller på datorn är ett smidigt sätt att spara sina minnen under lång tid. Men det är också ganska riskabelt, eftersom ett virus eller en hårddisk-krasch – som kan uppstå efter något så banalt som ett vanligt strömavbrott – kan radera allt. Därför är det smart att framkalla åtminstone de allra bästa fotografierna – de bilder som helt enkelt är viktigast. Det kan vara en bild på barnbarnet, en särskilt vacker blomma eller någon minnesvärd dag på semestern. Oavsett vilket är det bra att ha en kopia utanför dina digitala enheter.

Några väljer istället att spara säkerhetskopior på lagringsmedia, som CD eller USB-minne, men detta är inte heller en optimal lösning. Det är förstås bättre med en extra kopia än ingen alls, men ett USB-minne kan lätt tappas bort (eller försvinna tack vare barn eller djur) eller råka ut för en olycka. Många sparar också ner stora delar av sina samlingar till CD, för att sedan tvingas inse att deras nya (eller nästa) dator helt saknar CD-läsare. Tekniken går som bekant framåt, men framkallade fotografier består!

Så framkallar du billigt

Traditionellt sett fanns det en rulle med fysisk film i kameran som skickades in eller lämnades in på den lokala fotobutiken. Därefter kom fotografierna tillbaka med posten, och det var inte sällan ganska dyrt. Numera kan man dock hitta billig framkallning på nätet – tjänster som är många gånger billigare än fotobutiken på hörnet eller de gamla, analoga tjänsterna. Det är dessutom enklare än tidigare och går på ett kick.

När du bestämt dig för att framkalla bilder så går du helt enkelt in på en webbsida, laddar upp dina bilder och lägger din beställning. Du anger format och önskad kvalitet, eventuella tillval och sedan är det klart. I vissa fall betalar man med kort, men i de flesta fall skickas en faktura hem tillsammans med de framkallade korten, som alltså skickas direkt ner i brevlådan eller brevinkastet. Processen är numera så pass enkelt att det bara enstaka minuter att beställa framkallning.

Kommentarer inaktiverade för Så framkallar du dina bilder på nätet Taggar:, ,

Författare:

Skribenten har 18 publicerade artiklar Skribenten har inte skrivit något om sig själv än.

Kommentarer är avstängda.

Fler artikar av ‘Foto’