Fotostudio hemma


11/01/2013 | Författare: | Publicerad i Foto

Många fotografer, både amatörer och proffs, önskar sig en egen fotstudio hemma. Många drar sig också för att skaffa sig en för att de tror att en sådan kräver mycket utrymme. Storleken på en hemmastudio beror naturligtvis på vad du tänker fotografera, men för porträtt, sällskapsdjur eller stilleben behövs inte så stor yta. Ett rum på ca 2,5 x 2,5 meter räcker vanligtvis.

 

Ljuset

Om rummet har stora fönster, och allra bäst dessutom ett takfönster, behöver man inte använda sig av blixt, förutsatt att man fotograferar under dagtid naturligtvis. Väggar och tak målas helst vitt eller möjligtvis i en annan ljus neutral färg. De vita väggarna reflekterar dagsljuset. Persienner för fönstren är utmärkt då man kan reglera ljusinsläppet om det skulle vara för starkt. Olika skärmar, så kallade reflexskärmar, är också bra att ha, helst i varierande storlekar. Om man använder sig av blixtar från flera håll bör man tänka på att det ska finnas olika eluttagspunkter i studion.

 

Inredningen

Förutom all kamerautrustning, stativ m.m. är ett justerbart motivbord en god investering om man fotograferar mycket stilleben. Det går snabbare och är enklare att höja eller sänka bordet för att komma i rätt nivå för bilden, än att justera stativet till kameran. Detta kan med fördel även användas vid djurporträtt. Ett make-up bord med tillhörande spegel är användbart om man tar mycket porträttbilder. Smink, som till exempel puder, är ett måste för att dämpa eventuell glansig eller svettig hud. Spegeln bör vara bra upplyst med lampor på båda sidor, då kameran ofta visar alla defekter.

Kommentarer inaktiverade för Fotostudio hemma

Författare:

Skribenten har 0 publicerade artiklar Skribenten har inte skrivit något om sig själv än.

Kommentarer är avstängda.

Fler artikar av ‘Foto’