Spara tid och pengar genom fakturabelåning


14/11/2011 | Författare: | Publicerad i Företagande

Outsourcing är otroligt populärt just nu och det finns få, om något, område utöver kärnverksamheten som inte kan outsourcas. En typ av outsourcing som blir allt mer vanlig, men som de flesta inte förknippar med outsourcing, är fakturaköp och factoring. På ren svenska talar man om att sälja en faktura, men den tekniska termen är fakturabelåning.

Fakturabelåning betyder att ett företag säljer – i praktiken – sina fakturor till ett annat företag. Det andra företaget driver sedan in fordringen och tar eventuella risker som är förknippade med den. Företaget som säljer fakturan får betalning omedelbart och behöver inte vänta på att slutkunden ska betala. I gengäld tar banken eller finansinstitutet några procent av fakturasumman plus eventuell fast avgift, men merparten av kostnaderna är rörliga.

Det betyder att det blir otroligt enkelt att planera sina finanser i bolaget, samtidigt som man maximerar sin likviditet och minimerar sina risker. Man kan göra detta antingen vid enstaka tillfällen, och då kallas det att ett annat företag köper en faktura, eller så kan man göra det som en process och då kallas det factoring. Factoring innebär att man då integrerar den här processen i sina affärssystem så att redan de första fakturorna som går till slutkund är förtryckta med institutet eller bankens betaluppgifter.

Enstaka fakturaköp å andra sidan handlar oftast om att man säljer en befintlig, redan utskickad faktura till ett institut eller bank. Det för med sig en del praktiska nackdelar och passar därför bättre för fakturor på stora belopp. Kunder med svajigt förflutet eller där man har anledning misstänka att betalningen dröjer passar också bra eftersom institutet tar över kreditrisken och därmed behöver man inte bekymra sig över indrivning. Institutet tjänar i sin tur också pengar på kravhanteringen eftersom de kan inkassera avgifter och ränta.

På så vis kan alla parter bli vinnare. Om du är nyfiken på hur du kommer igång med fakturaköp eller factoring i ditt bolag, läs mer här.

Det fungerar som så att du som är företagare

Kommentarer inaktiverade för Spara tid och pengar genom fakturabelåning

Författare:

Skribenten har 18 publicerade artiklar Skribenten har inte skrivit något om sig själv än.

Kommentarer är avstängda.