Fakturabelåning – Vad är det?


24/02/2013 | Författare: | Publicerad i Företagande, Spara pengar

Fakturabelåning är en slags finansiell transaktion som betyder att ett företag pantsätter sina fakturor hos en bank eller ett finansbolag som insats för ett lån. Man belånar alltså sina fakturor.

Vanligtvis låter man banken eller factoringbolaget köpa fakturorna för mellan 70 och 85 procent av fakturans summa. Och sedan betalar kunden fakturan direkt till finansbolaget eller banken.

På så vis får man ut pengar direkt och behöver inte vänta på att kunden ska betala sin faktura. Eftersom bankerna eller finansbolagen ”lånar ut” pengar eller i princip betalar fakturan tar de en ränta eller avgift. Det är den avgiften som gör att man inte får ut hela fakturabeloppet vid en fakturabelåning.

Det finns alltså tre olika parter i ett avtal kring fakturabelåning. Det är dels leverantören av en tjänst eller produkt som har en faktura, dels kunden som köper tjänsten eller produkten och således ska betala fakturan och den sista parten, finansbolaget eller banken. Finansbolaget eller banken, som blir ett så kallat factoringbolag.

Det är leverantören som säljer en eller flera kundfordringar till factoringbolaget som sedan ansvarar för att få in pengarna av kunden. Alltså, leverantörer får pengar direkt, factoringbolaget får en kundfordring och kunden har en vanlig faktura att betala men som istället för att betalas till leverantören betalas till factoringbolaget.

Om man belånar en faktura så att en bank eller ett finansbolag tar över fakturan måste man meddela sin kund om överlåtelsen. Kunderna betalar då direkt till banken eller finansbolaget som även är dem som ansvarar för att skicka påminnelser och inkassoärenden. Så fort en inbetalning sker meddelar finansbolaget eller banken dig, men de behåller pengarna, eftersom du redan fått betalt för fakturan.

Beroende på vilka man anlitar, sin egen kreditvärdighet och kundens kreditvärdighet blir räntan eller avgiften för fakturabelåningen olika stor. Ju högre säkerhet desto lägre blir avgiften till factoringbolaget.

Kommentarer inaktiverade för Fakturabelåning – Vad är det?

Författare:

Skribenten har 0 publicerade artiklar Skribenten har inte skrivit något om sig själv än.

Kommentarer är avstängda.